středa 19. října 2016

Špagátové kabelky pro malé modelky

Co mají rády malé princezny? No přece strojení a parádění. Mám to doma dvakrát, tak o tom vím své. Velmi žádaným doplňkem pro takovouto malou parádnici je kabelka. Nejen, že si připadá dospělá, když má kabelku jako maminka, ale navíc si v ní s sebou všude nosí své poklady.
V posledních dnech jsem vyráběla kabelek hned několik, velký úspěch však měly hlavně kabelky špagátové. Úspěch slavily zejména proto, že jsou hotové skoro hned. Třeba včera jsem jednu stihla i za provozu s dětmi (nutno říct, že byly extrémně hodné).


Na malou dětskou kabelku potřebujeme kousek klubíčka špagátové příze (stačí tak 1/3), a na dozdobení nějaké knoflíčky, stužky, nebo třeba háčkované kytičky.

Začínáme dnem:

  • Uděláme 8 polosloupků (2 řo, nahodit, píchnout do prvního oka, nahodit,protáhnout prvním okem na háčku, nahodit, protáhnou všemi oky=máme první polosloupek. Nahodíme přízi, píchneme do vzniklého očka, nahodíme, protáhneme prvním okem, nahodíme, protáhneme všemi = druhý polosloupek. Takto jich uděláme osm.) Na fotce pod tímto textem vidíte první polosloupek, další teď píchnu do očka, které je mezi prsty.

  • Do posledního vzniklého očka uháčkujeme 4 polosloupky. Poté pokračujeme po protější straně, uháčkujeme 6 polosloupků do vzniklých oček, a do posledního sedmého vháčkujeme opět 4 polosloupky. Uzavřeme pevným okem do prvního sloupku. Vznikl nám ovál.
Na fotce je uháčkovaných prvních 8 polosloupků a 4 pds v posledním očku. teď uháčkujeme pds z druhé strany, aby vznikl ovál.

Základní ovál je hotový.
  • 2 řo, jako náhrada 1.pds, poté 2 pds do jednoho oka, 6 pds, poté 2 pds do 1 oka, 1 pds, 2 pds do 1 oka, 1 pds, 2 pds do 1 oka, 7 pds, 2 pds do 1 oka, 1 pds, 2 pds do 1 oka, ukončit pevným okem do 1.sloupku.
  • Máme hotové dno. Chceme-li kabelku menší či větší, přidáme nebo ubereme v tomto základním oválu. Pro malou kabelku stačí jen oválek z jedné řady, pro větší můžeme v základní řadě udělat více polosloupků...
  • V dalších řadách už nepřidáváme, háčkujeme jen polodlouhé sloupky. Následující řadu po oválu háčkujeme za zadní nit, aby se nám kabelka pěkně zvedla. Za zadní nit můžeme háčkovat celou kabelku, bude mít potom pěkný vzorek. Nebo od další řady háčkujeme obyčejné polosloupky. 
  • Uháčkujeme asi 7 řad na výšku (dle potřeby)
  • Z krátkých sloupků uháčkujeme pásek přes rameno - já dělala 4řo, do nich 3 ks a pokračovala jsem až do potřebné délky pásku. Pásek přiháčkujeme nebo přišijeme ke kabelce.

Kabelku nakonec dozdobíme dle fantazie. Rozárka si na každou kabelku vybírá knoflíčky z mé krabice (ta radost, že se jimi může přehrabovat...), na tyrkysové kabelky jsme navlékly růžové mašličky také ze špagátové příze.

Kabelce můžeme udělat taky zavírání. Když máme hotovou kabelku do potřebné výšky, háčkujeme z jedné strany sem a tam několik řad (asi 6-7).

A nakonec jedna sovičková kabelka z bavlněné příze (postup stejný, jen je potřeba upravit počet ok a řad...)

Špagátové kabelky jsou rychlé a budou praktickým doplňkem malých i velkých holek :-) Díky za přečtení a hodně úspěchů při háčkování :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat